Protestna akcija povodom Dana žena

 

Udruge Ženska mreža Hrvatske, Ženske sindikalne grupe i udruge Rode povodom Dana žena organizirale su protestnu akciju “Žene protiv bijede”.

Na protestnu akciju krenulo se je u jutro 8.3.2017.g. Žene koje su sudjelovale u akciji okupile su se ispred “Radničkog doma”, a na protestni put krenulo se je autobusom u 9.00 sati.

Plan je bio da se posjete četiri ministarstva ispred kojih bi se uputile poruke ministrima o lošem položaju žena u hrvatskom društvu. Prvo se je išlo ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanje a zatim ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i na kraju ispred Ministarstva gospodarstva.

Žene su jasno i glasno poručile ministrima ali i cijeloj hrvatskoj javnosti da su u lošijem položaju od muškaraca zato jer ih se diskriminira na razne načine. Primjer diskriminacije koji bi se mogao istaknuti je taj da često žene dobe otkaz kada odu na porodiljni dopust ali problem je i taj što su slabije plačene od muškaraca kada rade isti posao a lakše dobiju otkaz zato jer su slabije. Predstavnica romskih žena istaknula je kako se žene diskriminiraju i zbog toga što su pripadnice manjina iako bi svi trebali u hrvatskom društvu imati jednake šanse za uspjeh.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović rekla je kako mnogo žena koje su u mirovini jedva preživljavaju zato jer su im mirovine male. Glavni problem žena je siromaštvo zaključila je u svojem izlaganju.

Nakon prosvjeda ispred ministarstava žene su se uputile na Trg bana Jelačića gdje su nasred trga razvile svoje transparente i jasno svima rekle o svojim problemima i upozorile na sve veće siromaštvo žena i odgovornost Vlade Republike Hrvatske za to.

« 1 od 15 »