Akcija protiv žica i ograda na granicama

Članovi podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske – Donja Dubrava 7.6.2017.g. sudjelovali su u akciji protiv ograda i žica na granicama.  Osim članova Sindikata umirovljenika Hrvatske u akciji su bili i predstavnici iz deset zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i nekoliko autobusa aktivista iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Akcija se je održala na Slovensko-Hrvatskoj granici  blizu graničnog prijelaza Obrežje, u mjestu Jesenice na Dolenjskem. Okupljeni su izrazili nezadovoljstvo time što diljem Europe niću žice na granicama iako bi duh Europske zajednice trebalo biti jedinstvo i sloboda kretanja. Ja također moram primijetiti to da smo čekali više od sat vremena na prelazak preko Slovensko – Hrvatske granice  i to sada kada je Hrvatska dio Europske unije a prije samo nekoliko godina dok još Hrvatska nije bila u Europskoj uniji sam brže prelazio granični prijelaz bez toliko kontrole pa se pitam zbog čega je uopće Hrvatska ulazila u Europsku uniju kada se nemožemo slobodno kretati unutar nje i kakve onda ja imam koristi od toga kao običan građanin uopće?

Okupljeni su zaključili da bi Europska unija trebala biti pravedna, solidarna, zemlja socijalne jednakosti i građanskog suživota a iako je trenutno aktualna migrantska kriza problem podizanje žica na granicama nije rješenje.

Nakon hodnje uz žicu na granici predstavnici deset umirovljeničkih sindikata umirovljenika iz deset zemalja potpisali su zajedničku povelju i uputili su javni poziv svojim vladama i Europskoj uniji jer u njihovim zemljama, kao i cijeloj Europskoj uniji, prevladava solidarnost i moralna obveza da pomognu izbjeglicama na human i dostojanstven način, u sigurnosti i zakonitosti.

Današnju akciju zasjenio je neugodan događaj na granici. Naime slovenska granična policija nije željela propustiti dva predstavnika umirovljenika iz Kosova iako je ranije bilo dogovoreno da će moči proći, tako da su oni povelju protiv ograda i žica na granici potpisali kada smo se vračali nazad u Hrvatsku. Taj događaj potvrdio je važnost današnje akcije.

(ZG)