Blokirani zatražili ograničavanje uloge Fine i javnih bilježnika u ovrhama

Radna skupina za izradu nacrta novog Ovršnog zakona danas je počela s radom i prema prvim najavama trebala bi raditi idućih godinu dana. Javni bilježnici predlažu uvođenje e-Ovrha i ubrzanje postupaka, dok Blokirani predlažu da se ograniči uloga Fine i javnih bilježnika, te da se od ovrha zaštite iznosi u visini minimalne plaće.

Radna skupina za izradu novog ovršnog zakona održala je danas svoju prvu sjednicu pod predsjedanjem ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Kako smo uspjeli saznati, ministar Bošnjaković najavio je izradu posve novog Ovršnog zakona s ciljem da se dođe do puno boljeg rješenja u odnosu na sadašnji Ovršni zakon, a na nacrtu će se raditi godinu dana.

Ovršni zakon, podsjećamo, posljednje izmjene doživio je u srpnju ove godine kada je, među ostalim, uvedena zabrana ovrhe na jedinoj nekretnini ovršenika koji ne obavlja registriranu djelatnost i ima samo nekretninu u kojoj živi, te je povećan iznos plaća i mirovina izuzetih od ovrhe.

Komentirajući tadašnje izmjene Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda, ocijenio je da su i te nedavne izmjene Ovršnog zakona usmjerene isključivo na zaštitu privatnog biznisa dijela odvjetnika i javnih bilježnika te da neće rezultirati smanjenjem broja blokiranih građana. Nažalost, prognoze suda Kolakušića se obistinjuju, a broj blokiranih građana i iznos duga se i dalje povećavaju.

Javni bilježnici zagovaraju e-Ovrhe

U međuvremenu je i sutkinja zagrebačkog Općinskog suda Zorke Čačić Zagrajski donijela prvu presudu prema kojoj javni bilježnici ne mogu provoditi ovrhe, ali je njezinu presudu ukinuo  Županijski sud. Takav razvoj događaja samo je dodatno zaoštrio problem i otvorio veliku debatu o tome tko bi trebao biti nadležan za ovrhe, sudovi ili javni bilježnici. Prijedlogu Udruge Blokirani da se ovrhe vrate pred sudove oštro se protivi Hrvatska javnobilježnička komora. Njezina predsjednica Lucija Popov u povodu Dana otvorenih vrata Komore, izjavila je prošli mjesec kako je ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave postao učinkovit prebacivanjem te nadležnosti upravo na javne bilježnike.

Na današnjoj sjednici Radne skupine, saznajemo, predstavnici javnih bilježnika ustrajali su na takvom tumačenju i predložili da se sustav dodatno ubrza i pojeftini uvođenjem novog servisa e-Ovrhe.

Prema tumačenju javnih bilježnika, e-Ovrha bi ubrzala ovršne postupke jer bi se preko tog sustava uvela jednolika raspodjela ovršnih predmeta na sve javne bilježnike u Hrvatskoj, dok bi građani  preko e-Ovrha mogli lakše saznati je li protiv njih pokrenut ovršni postupak.

S druge strane, Udruga Blokirani poziva se na pravo Europske unije i ustavno načelo socijalne države, pa je i danas, na tragu tog stava, predložila da se hrvatsko ovršno pravosuđe hitno uredi u skladu s pravnim i socijalnim normama EU.

“U našim budućim prijedlozima zalagat ćemo se za usklađenje Ovršnog zakona s čl. 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sukladno tome tražiti da se ograniči pravna uloga Fine i javnog bilježnika“, rekla nam je Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani.

Slovenija kao uzor

Blokirani predlažu i da se u novi Ovršni zakon po uzoru na Sloveniju uvede zabrana ovrhe nad mjesečnim primanjima ovršenika koji su ispod iznosa bruto minimalne plaće za kalendarsku godinu. To znači da bi, prema sadašnjoj visini bruto minimalne plaće od ovrhe bilo zaštićeno 3.276 kuna bruto (oko 436 eura), odnosno 2.620,8 kuna neto plaće.

U Sloveniji je od ovrhe zaštićeno 76 posto bruto minimalnog dohotka koji trenutačno iznosi 602 eura mjesečno.

“Tim se rješenjem izlazi u korist ekonomsko ugroženima kako bi oni imali minimum za preživjeti. I dalje je u interesu dužnika da tražbinu ispuni uredno i na vrijeme, a istovremeno se potiče društveno odgovorno ponašanje banaka i ostalih vjerovnika“, kaže Kervatin.

Radnu skupinu osim predstavnika ministarstva pravosuđa i financija čine predstavnici nekoliko sudova (Vrhovnog,  Trgovačkog, županijskih i općinskih), zagrebačkog Sveučilišta i Pravnog fakulteta, odvjetničke i javnobilježničke komore,  sindikata, Hrvatske udruge banaka, Hrvatske udruge poslodavaca, Financijske agencije i Udruge Blokirani. Nova sjednica bi se trebala održati za dva tjedna.

(Preneseno s portala “Novac za sve” i “Prosvjed protiv siromaštva starijih osoba“)