Izlet u grad Samobor

 

Povjereništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske Zagreb organiziralo je 17. veljače izlet u grad Samobor povodom Fašnika.

Zainteresirani članovi SUH-a okupili su se u 13:00 sati ispred Radničkog doma u Zagrebu pa se je krenulo autobusom u grad Samobor. Put do Samobora je protekao dobro i u vedrom ozračju a u Samobor smo stigli oko 14:00 sati.

Grad Samobor smješten je na istočnim obroncima Samoborskog gorja (dio Žumberačke gore), na izlazu rijeke Gradne u savsku nizinu.

U Samoboru nas je dočekala predsjednica podružnice SUH-a Samobor, a zatim je krenuo obilazak grada Samobora.

Prvo se je išlo u Samoborski muzej. U muzeju smo vidjeli kulturno-povijesnu, umjetničku etnološku i geološku zbirku. Kroz muzej nas je sprovela gospođa vodić, pripovjedajući osim o zbirkama i o zanimljivim povijesnim događajima. Posebno nas se je dojmila priča o Stanku Vrazu i o njegovoj nesretnoj ljubavi Ljubici kojoj je posvetio svoju zbirku pjesama “Đulabije”.

Nakon muzeja išlo se je u obilazak crkve Svete Anastazije nakon kojeg smo se razišli svuda po Samoboru. Probali smo samoborske krafne i kremšnite, popili kavu u kafiću na glavnom trgu i prošetali šetnicom uz potok Gradna podno ruševina starog grada Samobora iz 13. stoljeća.

U 17:00 sati ponovno smo se našli u autobusu koji nas je povezao do restorana “Gradna”. Osim nas iz Zagreba u restoranu su se okupili i članovi podružnice SUH-a Dugo Selo i SUH-a Samobor pa je naš posjet gradu Samoboru bio i prilika da se svi malo bolje upoznamo. U restoranu su nas dobro pogostili finom večerom sa bogatim menijem a nastavili smo se družiti uz glazbu do 21:00 sat, nakon čega smo krenuli ponovno put Zagreba puni dobrih dojmova.

« 1 od 14 »