Pravni savjeti

Nećakinja kao prijetnja

Pitanje: Već duže vrijeme pomažem susjedi, koja je stara i bolesna, a nema sredstava za život. Vlasnica je manjeg dvosobnog stana, kojeg mi je obećala ostaviti u znak zahvalnosti za sav moj trud i muku, koju svakodnevno doživljavam. Da se osiguram, sklopili smo ugovor o doživotnom uzdržavanju, kojim bi njezin stan poslije smrti pripao meni. Ugovor smo obje potpisale, ali ga nismo ovjerile kod javnog bilježnika, niti na sudu, pa se bojim da takav ugovor neće biti punovažan. Utoliko više što se iznenada pojavila njezina nećakinja te se navodno počela brinuti za svoju tetu, na koju prije uopće nije obraćala pažnju. Bojim se da će sav moj trud i briga, pa i uložena sredstva „pasti u vodu”. Jesam li u pravu zbog navedene bojazni? (V.B., Zagreb)

Odgovor: Vaša bojazan je sasvim opravdana. Ugovor o doživotnom uzdržavanju je strogo for­malan ugovor koji zahtijeva, pored ovjere potpisa, i solemnizaciju (potvrdu) javnog bilježnika ili suda. Bez toga ugovor nije punovažan. Stoga vam pre- poručamo da taj ugovor što prije ovjerite i solem- nizirate kod javnog bilježnika ili kod suda. Preporučamo vam da to učinite kod suda jer je postupak jeftiniji. Ukoliko vaša štićenica oklijeva ovjeriti i solemnizirati ugovor, savjetujemo vam da joj preporučite da vam obećano ostavi putem vlas­toručne oporuke jer u tom slučaju nema troškova ovjere niti solemnizacije. Ako nećakinja uspije u namjeri da teta s njom sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju te ga ovjeri i solemnizira na propisan način, preostaje vam da sudskim putem tražite naknadu troškova i uloženih sredstava koje ste imali pomažući njezinoj teti.

Nezgodni orah

Pitanje: Već više godina vlasnik susjednog zemljišta me “maltretira” svojim ogromnim ora­hom, koji je doduše izrastao na njegovu zemljištu, ali čije granje i korijene duboko zadiru na moje zemljište te svojom veličinom onemogućavaju nor­malan rast i razvoj mojih voćaka. Nekoliko puta sam ga na to upozoravao, prijetio tužbom, ali on se na sve to oglušio, a njegov orah raste li, raste. Recite mi što da poduzmem? Kako da zaštitim svoje voćke? (I.G, Oroslavlje)

Odgovor: Odredbom članka 105. stavak 1 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, imate pravo kao vlasnik svoga zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđeg drveća (u ovom slučaju oraha), kao i odsjeći grane tuđeg drveta koje ulaze u vaš zračni prostor. Možete i zadržati te grane te ubrati plodove koje te grane nose, ukoliko vam je to u interesu. Uz sve to, imate pravo i na naknadu štete koju su vašoj nekretnini prouzročile žile, korijenje ili grane tuđeg drveta.

Susjedove laži i intrige

Pitanje: Susjed, s kojim već dugo vremena ne pričam, svakodnevno izmišlja laži i intrige, kako bi me što više osramotio u našem malom mjestu. Takvim ponašanjem postao sam predmet poruge i ismijavanja, što meni i cijeloj obitelji vrlo teško pada. Šireći laži o meni, u seoskoj gostionici pre­punoj ljudi pričao je da sam dinamitom u mjesnomribnjaku ubijao ribu te je prodavao na tržnici u sus­jednom mjestu. Ne znam kako da ga prisilim da prestane širiti laži o meni, osim da se s njime fizič­ki obračunam. Molim za savjet. (B.P, Lastovo)

Odgovor: Fizički obračun bi bio najgori izbor za rješenje vašeg problema. Time ćete samo potvrdi­ti da njegove laži sadrže istinu o vama. Savjetujemo vam da protiv te osobe koja vas blati i laže o vama, čime nanosi štetu vašoj časti i ugle­du, podnesete privatnu tužbu mjesnom i nadležnom sudu. Tražite od suda da na raspravno ročište pozove osobe koje su bile u gostioni pri­likom izmišljanja laži o vama. Te osobe su dužne svjedočiti i govoriti istinu pod prijetnjom kaznene sankcije. Ukoliko imate još dokaznih sredstava predložite ih sudu da ih izvede. Na kraju tužbe predložite sudu da se okrivljeni proglasi krivim za kazneno djelo krevete iz članka 200. stav 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske te da se osudi po zakonu. Tražite od suda da vam dosudi troškove postupka jer ih je prouzročio okrivljenik.

Kuća bez vode i kanalizacije

Pitanje: Prije tri godine kupio sam manju kuću na per­iferiji grada. Kuća nije imala uvedenu kanalizaciju niti vodu, a prodavatelj je tvrdio da su se na općini obveza­li da će u roku od dvije do tri godine uvesti vodu i kanalizaciju. Da me u to uvjeri u kupoprodajni ugovor je stavljena klauzula da se isti može raskinuti ako se za tri godine ne uvede voda i kanalizacija. Prošlo je tri godine, a kanalizacije i vode još uvijek nema. Otišao sam na općinu da se informiram kada će se to konačno riješiti, no odgovorili su mi da to zasada nemaju u planu. Osjećam se prevarenim te sam odlučio raskinu­ti ugovor o kupoprodaji. Jesam li u pravu? (E.HSenjj

Odgovor: Prije svega pogriješili ste što prije sklapanja ugovora i isplate kupoprodajne cijene niste otišli na općinu da provjerite navode prodavatelja u pogledu uvođenja vode i kanalizacije. No, obzirom da ugovor sadrži takozvanu raskidnu klauzulu od tri godine velike su vam šanse da dobijete spor. Naravno, uko­liko se odlučite za sudsku tužbu. No, savjetujemo vam da zbog dužine trajanja sudskog spora ipak još malo pričekate jer se situacija vezana na uvođenje vode i kanalizacije može promijeniti na bolje.

Ugovor s rođakom ili u dom?

Pitanje: Prilično sam stara i nemoćna, no srećom, imam vrlo solidnu mirovinu i nešto nekretnina. U dilemi sam da li da se smjestim u Dom za stare i nemoćne gdje me već čeka mjesto ili da prihvatim ponudu rođaka da me uzdržava do kraja života, uz uvjet da mu ostavim svoje nekretnine, koje nisu baš male vrijednosti. (S.L., Omiš)

Odgovor: S obzirom da imate, kao što kažete, vrlo solidnu mirovinu i nekretnine, preporučam vam da se odlučite za korištenje usluge Doma za starije i nemoćne jer ćete sa svojom mirovinom vjerojatno moći plaćati usluge doma ili barem veći dio, a nekretnine možete prodati i steći sredstva koja vam mogu olakšati život i osigurati ugodnu starost. S druge strane, koristiti usluge uzdrža­vanja od strane rođaka vrlo je riskantno jer se to može svakojako završiti. To potvrđuju brojni prim­jeri iz svakodnevne prakse.