Prosvjed “Ne radu do 67.! Čekate da pocrkavamo?”

Prosvjed koji su organizirale sindikalne središnjice (SSSH,NHS i MHS) zbog nezadovoljstva mirovinskom reformom prošao je velikim odazivom građana i članova brojnih sindikata a među njima je bio i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Prosvjed je počeo oko 12 sati a na pozornici su se smjenjivali radnici raznih zanimanja. Oni su svjedočili o tome kako je u Hrvatskoj teško doživjeti 67 godina na poslu zato jer su uvjeti rada mnogo teži nego u razvijenim zemljama Europske unije a u kojoj je između ostalog i dob za umirovljenje u nekim zemljama članicama niže od ovog koje predlaže Vlada RH ovom reformom.

Poruka ovog prosvjeda je bila “Ne radu do 67.! Čekate da pocrkavamo?”. Vođe sindikalnih središnjica najavili su da borba protiv ove mirovinske reforme neće stati samo na ovom prosvjedu a najavili su i prikupljanje potpisa za referendum kojim će građani Republike Hrvatske svojim potpisima moći reći svoj stav o ovoj reformi.

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje

(Zlatko Gregurek)