Višnja Fortuna u TV emisiji Svakodnevica na Jabuka TV

Gošća tv emisije Svakodnevica na Jabuka TV bila je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba i predsjednica Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatska (SMSH).

Tema je bio položaj starijih osoba i umirovljenika. Višnja Fortuna rekla je kako je grad Zagreb za starije građane učinio već mnogo ali se uvijek može učiniti još više. Umirovljenici, u sklopu gradskih četvrti i domova umirovljenika imaju brojne sadržaje a korisnika tog sadržaja ima preko deset tisuća. Sadržaj kojim se bave umirovljenici su brojne radionice i preventivni programi, edukacijski programi, tjelovježba druženje uz glazbu, izleti i sl.

Višnja Fortuna rekla je kako umirovljenicima, iako su im mirovine male i nedovoljne, razlog za depresiju nisu mirovine nego nedostatak sadržaja kojim bi se bavili,  to jest samoća. Zato su se programi koje im grad Zagreb nudi fokusirali na društveni život umirovljenika.

Umirovljenici koji su slabije pokretni a koji iz nekog razloga ne mogu ići živjeti u dom za starije osobe, grad Zagreb im je omogućio “geronto – domaćice” i “geronto – spremačice”, dostavu obroka u kuću, razne druge servise poput frizera i sl.

Grad Zagreb, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je izuzetno socijalno osjetljiv, osigurava sve te sadržaje u suradnji sa  Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Višnja Fortuna je dodala kako su mnogi sadržaji kojima se bave umirovljenici potpuno besplatni.

U nastavku emisije je bilo riječi o “Geronto-domaćicama”. To su osobe koje dolaze umirovljenicima koji su sami ili nepokretni u kuću. One skuhaju ručak, pospreme i učine ono što je u tom trenutku najpotrebnije. Korisnika tih usluga ima 400-tinjak.

U budučnosti s planira osnovati Centar za psihički oboljele osobe, rekla je Višnja Fortuna. Trenutno se sa osobama koje imaju psihičkih problema bave udruge koje grad Zagreb financira putem programa i projekata. Dnevni centar za psihički oboljele osobe grad Zagreb namjerava sagraditi na prostoru bivše tvornice Pluto jer je tamo osiguran prostor. To će biti dnevni centar u kojem bi se psihički bolesne osobe bolje osjećale jer bi se o njima brinule stručne osobe. Taj centar bi trebao biti otvoren do kraja godine.

Na kraju emisije Višnja Fortuna rekla je da ukoliko nakon lokalnih izbora ostane ova garnitura ljudi na vlasti u Zagrebu, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Bandićem, može se očekivati i nadalje izrazita socijalna osjetljivost za najranjivije skupine društva i puno novih programa i projekata jer u središtu pozornosti je čovjek, rekla je Višnja Fortuna.