Vlak solidarnosti za Slavoniju

 

Foto by Mirjana Novačić

Na obilježavanju 1. svibnja 2017.g. Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu bili su članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske iz Zagrebačkih podružnica Peščenica, Kraš i Pliva te članovi podružnice Bjelovar. Članovi SUH-a okupili su se na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu već u 7:00 sati. U Slavonski brod krenulo se je vlakom u 8:00 sati. Članovi podružnice Bjelovar ukrcali su se u vlak u Kutini a vlak je nazvan „Vlak solidarnosti za Slavoniju“. U vlaku su bili predstavnici gotovo svih sindikata a iako je put trajao više od tri sata prošao je bez problema i u dobroj atmosferi zato jer su „dežurni“ sindikalisti dijelili vodu i sendviče. U Slavonski Brod vlak je stigao nešto prije 12:00 sati.

Nakon izlaska iz vlaka i okupljanja ispred željezničkog kolodvora  Slavonski Brod povorka prosvjednika krenula je ulicama grada prema Tvrđavi Brod. Putem su nosili transparente i zastave pri tome glasno zviždući  sa zviždaljkama.

Na trgu kod Tvrđave Brod okupilo se je nekoliko tisuća građana i bila je postavljena pozornica sa koje su se okupljenima obratili predsjednici vodećih sindikalnih središnjica.

Foto by Mirjana Novačić

Prvi je bio predsjednik SSSH Mladen Novosel. On se je zahvalio okupljenima što su došli u velikom broju. Naglasio je da je dolazak Sindikata u Slavonski Brod poruka solidarnosti a vlak kojim smo došli da je simbol povezivanja. Na žalost sada taj vlak, koji je nekoć dovozio ljude u Slavoniju u potrazi za boljim životom, postao sredstvo kojim mladi odlaze. Radnici i radnice danas odlaze iz Hrvatske u neke druge zemlje u kojima je plača bolja a poslodavci se prema njima bolje odnose i više ih poštuju konstatirao je. Osvrnuo se je na političku situaciju u zemlji i na neslaganje političara koji provociraju takvim ponašanjem nove izbore i poručio im da se novci koji bi se potrošili na nove izbore mogu bolje iskoristiti za npr. izgradnju neke škole, a da riješe svoje probleme među sobom na dobrobit svih građana. Na kraju je rekao kako smo došli u Slavonski Brod uputiti poruku vladajućima kako želimo svi živjeti dostojanstveno od svog rada u Hrvatskoj a ne se iseljavati u druge zemlje.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever rekao je kako je nekoć Slavonski Brod bio simbol prerađivačke industrije sa tisućama zaposlenih a danas ih je ostalo malo. On je svima poslao poruku kako je svima dosta osiromašivanja građana, smanjenja plača i otpuštanja pa traži povećanje plaće u privatnom i javnom sektoru jer je povećanje plaća je jamac za otvaranje novih ranih mjesta i povećanje potrošnje. Samim time je to jamac za stabilnost mirovinskog i zdravstvenog sustava. Rekao je kako je jedini jamac za povećanje plača i mirovina povećanje radnih mjesta i poboljšanje uvjeta rada pa onda neće mladi odlaziti iz Hrvatske. Sigurni poslovi su ono što će povećati natalitet i ostanak mladih a samim time i budućnost i prosperitet Hrvatske. Političarima je poručio kako nemaju pravo biti neodgovorni prema građanima, umirovljenicima i radnicima koji su ostali u Hrvatskoj a kojih se sjete samo kada su izbori pa im tada svašta obećavaju a što ne ostvare kada dođu na vlast. Svi moraju biti za hrvatski narod i građane zato jer ih svi mi plaćamo, biramo pa onda to i zaslužujemo.

Foto by Mirjana Novačić

Predsjednik Matice Hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako smo u Slavonski Brod došli i zbog problema sa lošim zrakom. Zagađenje zraka uzrokuje rafinerija u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako država ne radi dovoljno po tom pitanju. Prozvao je odgovorne koji vode državu za nerješavanje tog problema. Rekao je da ako država ne može riješiti problem, pa i unatoč tome što smo dio Europske unije, onda to znači da netko ne radi svoj posao dobro. I on je rekao kako je nužno povećati plaće jer se tada se povećava potrošnja. Zaključio je kako se trenutno jedino povećavaju nejednakosti između bogatih i siromašnih zato jer se korist od povećanja BDP-a nepravedno raspoređuje. Rekao je kao treba nastaviti povećavati plače jer se tako povećava potrošnja.

Na žalost nije rekao ništa o povećanju mirovina koje su za mnoge umirovljenike mizerne i nedovoljne za podmirenje osnovnih životnih uvjeta i obveza. Dobra mirovina danas je luksuz i povlastica samo manjine umirovljenika.

Nakon govora nastavio se je prigodni program i podjela tradicionalnog graha koji je nezaobilazan za  1. svibnja. Mogu reći da je bio ukusan, pravi slavonski. Dalje smo krenuli u razgledavanje Slavonskog Broda i njegovih znamenitosti. I mene je zanimao fenomen zagađenog zraka, ali danas je zrak bio čist. Tome su se čudili i stanovnici Slavonskog Broda, tako da nisam mogao iskusiti kakav im je život pored rafinerije.

Na „Korzu smo popili kavu i malo se podružili pa krenuli prema vlaku na kolodvoru.

Vlak prema Zagrebu je krenuo u 16:00 sati. Putem smo pjevali i dobro se zabavljali, a atmosferi je pripomogao i predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je zasvirao na gitari.

U Zagreb smo stigli oko 19:00 sati.

(ZG)

« 1 od 7 »