Živi zid sve jači

NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje nezaustavljivo pada, vladi ne vjeruje gotovo nitko

 

U MJESECU koji su obilježili Agrokor, pitanje povjerenja vladi i žestoki napadi SDP-a, HDZ bilježi pad potpore, ali potpora nije rasla SDP-u, dapače, i oni su izgubili kod birača. Dobitnik mjeseca je Živi zid koji je postao treća politička opcija. Uz rejtinge stranaka, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje i podupiru li građani vladine poteze, vjeruju li u održivost vladajuće koalicije te jesu li optimistični ili pesimistični kada je u pitanju smjer kojim Hrvatska ide.

Napomenimo odmah na početku, istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 973 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6 %.

HDZ pada već četiri mjeseca

HDZ studeni završava kao prva politička opcija s potporom od 30,2 %, no to je već četvrti mjesec kako ta stranka malo-pomalo gubi potporu među biračima koja je trenutačno najmanja u godinu dana. SDP aferu oko Agrokora, ali i pitanje povjerenja vladi na istom slučaju, nije kapitalizirao  kod birača. Davor Bernardić može računati na potporu stranke kod 21,2 % birača, odnosno to je najmanja potpora u godinu dana. Živi zid zato ima razloga za zadovoljstvo. Među biračima trenutačno uživaju 11,7 % potpore i to im je najbolji rezultat od osnivanja. Most može računati na 7,5 % potpore, malo bolje nego mjesec prije, ali daleko od 10 % i veće potpore birača.

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno može računati na potporu od 3,4 %. HSU ima potporu od 2,7 %, a IDS 2,4 %. HSS trenutačno uživa potporu 2,2 % birača, a HNS 2 %. Pametno može računati na potporu od 1,8 %, a stranka Promijenimo Hrvatsku od 1,4 %. Reformisti Radimira Čačića su na 1 % potpore birača. Ostale stranke trenutačno uživaju potporu od 3,5 %.  Nove stranke na političkoj sceni: GLAS ima potporu od 0,7 %, a stranka Brune Esih Neovisno za Hrvatsku ima potporu od 0,4 % birača. Neodlučnih je u ovom trenutku 9,1 % birača.

Većina misli kako zemlja ide u krivom smjeru

Da Hrvatska ide u lošem smjeru misli 74 % birača, njih 20 % misli suprotno, a 6 % ne zna. To je rast pesimizma iz mjeseca u mjesec, točnije, trenutačno vlada najveći pesimizam u posljednjih godinu dana.

Ni vladinim potezima ne vjeruje većina birača, odnosno njih 62 %, a vjeruje samo 29 % birača, dok ne zna njih 9 %. Ono čime u Banskim dvorima mogu biti zadovoljni jest činjenica da su zaustavili petomjesečni rast nezadovoljstva politikama premijera i ministara.

Vladajuća koalicija odradit će zajedno još tri godine, smatra to 70 posto ispitanika i to je rast od svibnja kada je u opstanak vladajućih vjerovalo samo 32 % ispitanika. Da će se koalicija raspasti i prije kraja mandata trenutačno misli 21 % ispitanika, a ne zna njih 9 %.

(Preneseno s “Index.hr“)