Život po mjeri umirovljenika

Održana je tribina “Život po mjeri umirovljenika” u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske Peščenica u mjesnom odboru Bruno Bušić na zagrebačkoj Peščenici. Bili su prisutni brojni članovi sindikata i iz drugih zagrebačkih podružnica SUH-a, a to su Podsljeme, Studentski grad, Donja Dubrava i dr.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović govorila je o malim mirovinama koje ima puno umirovljenika u Hrvatskoj. Rekla je kako je u Hrvatskoj prosječna mirovina 2250 kuna ali da 55-56 posto od tog prosjeka su mirovine niže od 2000 kuna, što je loše ali je dodala kako ni to još nije najgore zato jer 189000 umirovljenika prima mirovinu manju od 1000 kuna a 90000 umirovljenika prima mirovinu manju i od 500 kuna. Zapitala se je kakav je to zapravo život sa tako malom mirovinom jer siromaštvo započinje onda kada više ne možeš pozvati susjeda u goste – kada ga ne možeš ponuditi niti sa kavom – to je siromaštvo dodala je predsjednica Jasna.

Jasna Petrović rekla je da ove koji su na vlasti, predvođene sa premijerom Andrejom Plenkovićem nije briga za položaj umirovljenika pa će sigurno biti potrebno, na proljeće, izaći na ulice i prosvjedovati pa tako poslati jasnu poruku ovoj Vladi da ovako dalje nemože. Spomenula je primjer studenata koji su se odmah organizirali, kada im je Vlada željela nametnuti porez na njihova studentska primanja, i izašli su na ulice glasno negodujući pa su u Vladi odustali od donošenja takvog zakona. Mi umirovljenici samo čutimo i čekamo da nam netko da sam od sebe veće mirovine. Pošto na žalost ova Vlada štiti onih tri posto tajkuna, bankara i drugih dobro plaćenih struktura društva očito je da od toga neće biti ništa jer je dokaz toga da oni štite samo one bogate taj što su povećali samo mirovine onih umirovljenika koji i tako imaju velike mirovine iznad 6000 kuna, a siromašni umirovljenici su ostali i dalje siromašni. Ova vlada koju predvodi Andrej Plenković je je poput one družbe iz stripa Alan Ford koja daje bogatima a uzima siromašnima pa izgleda da dok god siromašni umirovljenici šute nastaviti će se takav harač i dok ne izađu na ulice poput studenata neće nam biti bolje – dodala je na kraju.

Vlada voli reći kako hrvatski umirovljenici imaju najveće mirovine u regiji ali to nije točno zato jer računaju mirovine na krivi način. Mirovina se zapravo treba računati tako da se uspoređuje sa udjelom u prosječnoj plači. Okupljeni članovi SUH-a prisjetili su se kako u onom nevaljalom socijalizmu 1987.g udio mirovine naprema plači je bio 79 posto a sada je u Hrvatskoj 38 posto što Hrvatsku stavlja na zadnje mjesto u regiji zato jer čak i Bosna i Hercegovina, za koju se smatra da je najsiromašnija ima veće mirovine u odnosu na prosječnu plaču.

Hrvatski umirovljenici su toliko siromašni da od hrvatske Vlade povećanje hrvatskih mirovina traže svjetske financijske institucije poput Svjetske banke koje inače deru i gule, pa čak i Europska komisija, koja traži duži rad i kasniji odlazak u mirovinu zahtjeva da se Hrvatska Vlada što prije pobrine za adekvatnost mirovina jer su hrvatske mirovine toliko male da je siromaštvo umirovljenih hrvata postalo europska sramota. Jasna Petrović rekla je kako je potrebno hitno promijeniti model usklađivanja mirovina zato jer ako netko sa ovakvim izračunom mirovine u travnju dobije 10 ili 15 kuna veću mirovinu može prirediti proslavu zbog toga i otvoriti šampanjac.

Zbog tih problema Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske već neko vrijeme surađuju i zajedno nastupaju za dobrobit umirovljenika. Ove godine biti će pokrenuta i međunarodna kampanja sa umirovljeničkim udrugama u Europskoj uniji sa ciljem skretanja pozornosti Europske javnosti na probleme hrvatskih umirovljenika jer očito je da ovi koji su u Hrvatskoj koji su na vlasti slušaju jedino direktive iz Brisela. Pošto ne čuju poziv u pomoć svojih susjeda i sunarodnjaka u Hrvatskoj koji kopaju po kantama za smeće da bi preživjeli zbog malih mirovina, možda poslušaju direktivu iz Europske unije. Možda nas oni u Europi više vole.

Na kraju zaključak tribine je taj da je potrebno ujedinjavanje umirovljenika na teritoriju cijele hrvatske a pogotovo na političkom polju. U hrvatskoj su umirovljenici razbijeni na 17 umirovljeničkih stranaka. Bilo bi krajnje vrijeme da u tim strankama zaborave na svoje male nesuglasice i da konačno pogledaju gorući problem umirovljenika a to je da su mirovine pre male i da se konačno počnu boriti u Saboru za zajedničke interese svih umirovljenika, koji su ih u konačnici i doveli u Sabor.

« 1 od 4 »